felix oud

Aptent libero

Potenti ut scelerisque

Felix Brand (Dirigent)     

“Vader, mag ik bij de trommelclub ?””Ga maar vragen, wat het kost “. Het was een kwartje per week, maar de trommelclub was vol.


“Vader, mag ik dan trompet spelen ? Na ook daarvan vernomen te hebben, dat het om een kwartje per week ging , begon mijn carrière , zoals zovele muzikanten, op dertienjarige leeftijd bij de Harmonie van Barneveld. Ik kreeg les op trompet van een contrabassist, die zelf geen noot kon blazen. “Doe maar van pffff, pffff en dan flink oefenen”. Nou, dat deed ik, vooral in de schuur. Ik mocht niet eerder binnen spelen dan wanneer het een beetje klonk. En na een half jaar mocht ik de tweede partij spelen in het grote orkest. Naast vele “blaasjaren” op trompet, altsaxofoon, trombone, sopraansaxofoon en euphonium in Barneveld, Lemmer en Loosdrecht waren er ook de blokfluit, vedel, accordeon en contrabas.


Maar als onderwijzer wil je altijd wat overbrengen, dus ligt dirigeren een beetje voor de hand. Het is fantastisch als een orkest een muziekwerk gaat spelen, zoals je je dat voorstelt. Na een schriftelijke cursus, jawel, van Lispet en Fokkema, en een periode van plaatsvervangend dirigent van de fanfare van Loosdrecht, ben ik dan nu dirigent van

de Hinterfelder Musikanten.

Bij elkaar alweer zo’n 24 jaar.


Meer muzieksoorten hebben mijn belangstelling, maar in het bijzonder de Egerländer- en Tsjechische blaasmuziek. Hoewel een harmonieorkest van 40 of 50 man ook niet te versmaden is………!


(Noot webmaster: Felix heeft een prachtige hobby. Kijk op zijn website www.felixbrand.nl)